Yrityksen puhetta tarkastelemalla saadaan arvokasta tietoa yhteisön omasta kulttuurista. Se, miten yhteisössä käytetään jotakin sanaa, antaa vihjeitä jäsenten arvoista, asenteista ja viestinnästä. Monessa asiakasyrityksessämme tärkeiden sanojen joukkoon kuuluu vastuu. Kun haastattelen yritysten toimitusjohtajia, moni puhuu vastuusta. Vastuusta tehdä laadukasta jälkeä ja vastuusta turvata työntekijöiden toimeentulo.
Havaintojeni kannustamana sukelsin yritysvastuupuheeseen erityisen tarkasti eräässä asiakasyrityksessämme. Tutkin opinnäytetyössäni yrityksessä työskentelevien johtajien, toimihenkilöiden ja asentajien käsityksiä ja ilmaisuja yritysvastuusta. Yritysvastuu tiivistyi vahvasti kahdeksi teemaksi, viestinnän tavaksi: avoimesti puhumiseksi ja huolehtimiseksi.
Tutkimassani rakennusalan yhteisössä yritysvastuu käsitetään toimintana ja viestintäkäytänteinä, joissa ympärillä olevat tahot otetaan huomioon. Vastuullista toimintaa on huolehtiminen, jolla yhteisön jäsenet tarkoittavat luvatusta kiinni pitämistä sekä rehellisesti, tunnollisesti ja pitkäjänteisesti toimimista. Yhtä lailla se on laadukkaan lopputuloksen ja sovitun aikataulun varmistamista sekä verojen säntillistä maksamista ja alan kehittämistä. Toisekseen yhteisön jäsenet käsittävät yritysvastuun avoimesti kertomisena, mikä taas jäsenten mielestä tarkoittaa epäkohtien esiin tuomista, virheiden myöntämistä ja asioiden totuudenmukaista esittämistä kaikissa tilanteissa.
Yhteisön jäsenet ymmärtävät, että jokaisella työntekijällä on vastuuta toimintaympäristöstä yhtä hyvin kuin yritykselläkin liiketoimintayksikkönä. Vastuuta kannetaan työntekijöistä, remontoitavien kohteiden asukkaista, yhteiskunnasta ja yrityksen taloudesta.
Kun ihmiset puhuvat jostakin käsitteestä, tässä tapauksessa yritysvastuusta, samalla voidaan tarkastella myös ihmisten käsityksiä ihmisyydestä, identiteetistä ja vuorovaikutuksesta. Tutkimani yrityksen puhe yritysvastuusta osoittaa, että yhteisön jäsenet pitävät toisiaan joustavina, avoimina ja rehellisinä. Jäsenten odotetaan huolehtivan työn tavoitteiden toteutumisesta sekä työtovereiden – niin oman yrityksen kuin alihankkijoidenkin – hyvinvoinnista.
Tämän yhteisön jäsenet uskovat, että työntekijässä itsessään on vahva alttius rehellisyyteen ja avoimuuteen, ja näitä piirteitä paitsi arvostetaan, myös vahvistetaan päivittäisessä vuorovaikutuksessa yhteisön sisällä. Jotkut jopa uskovat, että yhteisö vetää puoleensa ihmisiä, jotka pyrkivät toimimaan edellä esitettyjen periaatteiden mukaisesti. Toisaalta työkulttuuri ohjaa uusiakin toimimaan yhteisön arvojen mukaisesti.
En tarkastellut sitä, kuinka vastuullisuus todella toteutuu asiakasyrityksessämme, vaan tutkin yksilöiden henkilökohtaisia kokemuksia vastuullisuudesta. Osoittautui, että nämä yksittäiset kokemukset muodostavatkin jäsenten yhteisen käsityksen siitä, miten tässä yhteisössä toimitaan ja mitä yrityksessä arvostetaan. Yritysvastuun käsitteen avulla pääsin siis perille yrityksen kulttuurista, jossa vastuullisuudella on vahva sija jokaisen työntekijän arjessa.
Ehkä teidän yrityksessänne puhutaan yritysvastuusta. Minkälaisia vihjeitä se antaisi teidän yhteisöstänne ja sen kulttuurista? Vai paljastaisiko jokin toinen käsite paremmin teidän kulttuurinne erityispiirteitä?
Tarkastelemalla jonkin käsitteen ympärille kietoutuvaa puhetta päästään siis perille yhteisön arvoista, asenteista ja toimintatavoista. Tämä tieto voi lisätä ymmärrystä yhteisössä vallitsevan kulttuurin omaleimaisista piirteistä. Tietoisuus kulttuurista taas auttaa vahvistamaan sitä hyvää, minkä avulla päästään kohti laadukasta, tavoiteltua tulosta.
Anna Masanti
RALAn viestinnän tekijä
puheviestinnän maisteriopiskelija
24.04.2017
Tviittaa |
Lisää blogeja: