Tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun RALA perustettiin. RALA perustettiin torjumaan rakennusalan harmaata taloutta ja tukemaan rakentamisen laatua. Yhdistyksen syntyä vauhditti osaltaan eurooppalainen tarve luoda yhteinen standardi rakennusalan työlajikohtaisten pätevyyksien luokitteluun. Standardityö eteni hitaasti, eikä Euroopan laajuista yhteisymmärrystä oikein tahtonut löytyä. Suomessa käärittiin kuitenkin hihat ja perustettiin RALA. Tässä yhteydessä luotiin kriteeristö pätevyyksien myöntämiseen sekä koottiin arviointilautakunta, joka päättää pätevyyksistä ja sertifikaateista. Yhteinen standardikin valmistui sitten aikanaan.
Harmaan talouden torjunnassa on otettu suuria edistysaskeleita viimeisen kymmenen vuoden aikana. Eduskunta sääti tilaajavastuulain vuonna 2006. Lain tarkoituksenahan on edistää tasavertaista kilpailua ja työehtojen noudattamista. Lisäksi lailla pyritään luomaan yrityksille edellytykset varmistaa, että niiden kanssa sopimuksia tekevät yritykset täyttävät sopimuspuolina ja työnantajina lakisääteiset velvollisuutensa. Vuonna 2011 rakennusalan käännetty arvonlisävelvollisuus otettiin käyttöön, mikä tarkoittaa sitä, että tiettyjen rakentamispalvelujen myyntitilanteesta vastaa nykyisin ostaja eikä myyjä. Tällä tavalla on pyritty estämään veronkiertoa aliurakointiketjussa. Veronumero taas otettiin käyttöön rakennustyömailla vuosina 2012–2013.
Rakennusala on ollut aloitteellinen harmaan talouden torjuntatyössä, ja alan toimijat ovat tehneet aktiivista kehitystyötä yhteistyössä verottajan ja viranomaisten kanssa.
RALAn yksi alkuperäisistä tehtävistä on harmaan talouden torjunta, ja siihen tarjoaa työkaluja erityisesti RALAn osittain omistama tytäryhtiö Suomen Tilaajavastuu Oy. RALA-pätevät yritykset liitetään automaattisesti Tilaajavastuun Luotettava Kumppani -ohjelmaan. Nämä yritykset ovat sitoutuneet toimintansa läpinäkyvyyteen, sillä tilaajavastuulain edellyttämät tiedot ovat avoimesti luettavissa RALAn nettisivuilla.
RALAn toiminnan painopisteenä on nykyisin rakentamisen laatu. Laadukkaalla tekemisellä rakennetaan laadukkaita rakennuksia, teitä ja tunneleita. Pyrimmekin vaikuttamaan yritysten laaduntuottokykyyn arvioimalla ja antamalla palautetta yritysten toimintajärjestelmistä. RALA-sertifioidut yritykset ovat kerta toisensa jälkeen tyytyväisiä siihen, että me teemme havaintoja heidän toiminnastaan ulkopuolisina asiantuntijoina. Mehän katsomme heidän toimintaansa eri näkökulmasta ja ikään kuin uusin silmin. Kannustamme yrityksiä keräämään palautetta toiminnastaan myös kaikilta yhteistyökumppaneiltaan. Yrityksillä on erilaisia keinoja palautteen hankkimiseksi, mutta kokemuksemme mukaan kerätyn palautteen hyödyntämisessä olisi vielä parannettavaa.
Monet alan toimijat ovat olleet aktiivisia laadukkaaseen rakentamiseen ohjaavien oppaiden ja ohjekirjojen laatimisessa. Suurena haasteena on kuitenkin se, miten saada hyvät ohjeet ja laatujärjestelmät osaksi työmaiden arkea. Syksyllä 2016 Metropolian opiskelijoiden tekemä haastattelu vahvisti epäilymme todeksi. Ohjeita on, mutta niitä ei työmailla tunneta riittäväksi. Tässä riittää haastetta vielä tuleville vuosille.
Tuula Råman
RALAn toimitusjohtaja
04.01.2017
Tviittaa |
Lisää blogeja: