Kesällä julkaistiin Rakennusalan kilpailukyky ja rakentamisen laatu Suomessa -tutkimuksen loppuraportti*, jossa arvioitiin rakennusalaa ja sen kehitystä, kilpailutilannetta ja tuottavuuskehitystä sekä verrattiin Suomen rakennusalaa muihin maihin.
Tutkimuksen mukaan laatuun vaikuttavia ongelmakohtia ovat etenkin yhteisen, laatua määrittävän mittarin puuttuminen sekä alan pirstaleisuus. Laadun käsite ei ole selkeä ja laatunäkökulmia on useita. Alan pirstaleisuus ja hankkeissa toimivien osapuolten suuri määrä vaikeuttavat tiedonkulkua ja lisäävät ongelmia.
Tutkijoiden mukaan laatuvirheitä olisi mahdollista ehkäistä jo ennen varsinaisen rakennusprojektin aloittamista parantamalla tiedonkulkua ja eri osapuolten välistä yhteistyötä. Raportissa kehotetaan alan järjestöjä kehittämään yhteisvoimin toteutusmuotoja niin, että urakoitsijoiden ja rakennusten ylläpidon asiantuntijoiden osaamista hyödynnettäisiin jo suunnitteluvaiheessa.
Samalla kun vuorovaikutusta eri toimijoiden kesken parannetaan, laatukriteerit tulisi määrittää erikseen yksittäisille rakennushankkeille. Lisäksi parempi hanke- ja tuotantoaikataulujen hallinta vähentäisi erityisesti osaprojektien loppukiireen virhealttiutta.
Rakentamisen kokonaislaatu jaetaan usein pelkistetysti kolmeen osatekijään: 1) Lopputuloksen tekninen, toiminnallinen ja esteettinen laatu; 2) rakentamisprosessin laadukas toteuttaminen sekä 3) asiakaskohtaamisen laatu. Etlan raportin mukaan näiden arviointiin ei kuitenkaan ole olemassa yksiselitteisiä keinoja.
Olen tästä osin eri mieltä. Keinoja kyllä on, mutta niitä pitää saada laajennettua ja yleisesti alalla käyttöön. Esimerkiksi RALA-pätevyys, RALA-sertifiointi ja RALA-palaute ovat ratkaisuja rakentamisprosessin ja asiakaskohtaamisen laadun arvioimiseen. Referenssitietoa hyödyntämällä voidaan löytää mittareita myös lopputuloksen laadun mittaamiseen.
RALA uudisti kevään aikana strategiansa. Viisivuotisen strategiaohjelmamme tavoitteena on rakentamisen laadun ja vastuullisuuden kansallinen tilannekuva 2025. Strategiakauden aikana tutkimme, mitä kaikkea tilannekuvassa voidaan ottaa huomioon ja miten sen mittaamiseen päästään. Sen tiedämme jo, että keskeisiä elementtejä tulevat olemaan rakentamisen vastuullisuus, referenssitiedon tehokas hyödyntäminen, elinkaarilaatu ja tiedolla johtaminen.
RALA on alalla keskeinen taho, joka missionsa mukaisesti verkottaa alan toimijoita kehittämään yhteisiä toimintatapoja ja laatumittareita alalle. Me olemme valmiit kehittämään alalle kokonaisvaltaisen rakentamisprosessin laatumittarin, joka ottaa huomioon sekä alan saaman palautteen että kehittymisen. Kuka ilmoittautuu mukaan täydentämään kuvaa vaikkapa teknisen laadun toteutumisen näkökulmasta?
Tuula Råman
toiminnanjohtaja
*Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2020:24, laatijoina Ari Ahonen, Jyrki Ali-Yrkkö, Aleksi Avela, Juha-Matti Junnonen, Martti Kulvik, Tero Kuusi, Kalle Mäkäräinen ja Jukka Puhto. Toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2019 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa Etlatiedon, Tampereen Teknillisen Yliopiston ja konsulttiyhtiö BES Built Environment Systemsin toimesta.
28.09.2020
Tviittaa |
Lisää blogeja: