Suomalaisyritykset panostavat vuosi vuodelta enemmän vastuullisuuteen. Toimialojen väliset erot yritysvastuun saralla ovat kuitenkin paikoitellen merkillepantavia. Yritysvastuun johtamiskäytäntöjen peränpitäjäksi erottuu rakennusteollisuus. Tämä käy ilmi tuoreesta FIBSin yritysvastuututkimuksen toimialavertailusta.
Ylimmän johdon sitoutuminen haasteena rakennusalalla
64% haastatelluista yrityksistä sanoo vastuullisuuden olevan erittäin olennaista liiketoimintansa kannalta. Vähiten olennaisena vastuullisuus nähdään rakennusalalla, jossa erittäin olennaisena sitä pitää vain joka toinen yritys.
Vain harvat yritykset pitävät ylimmän johdon sitoutumista vastuullisuuteen haasteena. Selvä poikkeus muihin aloihin verrattuna ovat tämänkin kysymyksen kohdalla rakennusalan yritykset, joista lähes joka neljäs (22 %) pitää johdon heikkoa sitoutumista vastuullisuustoiminnan kehitystä jarruttavana haasteena. Huomionarvoista on myös se, että lisäksi myös muun henkilöstön sitoutuminen vastuullisuuteen koetaan rakennusalalla haasteeksi joka kolmannessa yrityksessä - 14 prosenttiyksikköä useammin toimialojen keskiarvoon verrattuna.
Vastuullisuusosaamista vielä vaatimattomasti rakennusalalla
Yksi keskeisistä vastuullisuuden painoarvoa kuvaavista tekijöistä on vastuullisuusasiantuntijoiden määrä sekä alan asiantuntemus ylimmässä johdossa.
Yleisesti ottaen yritysvastuualan ammattilaisten määrä maamme yrityksissä on lisääntynyt selvästi viimeisen kahden vuoden aikana, ja nykyisin yritysvastuujohtaja tai -päällikkö löytyy jo lähes joka toisesta yrityksestä. Tarkastelluista toimialoista vähiten yritysvastuujohtaja- tai päällikkönimekkeellä toimivia on rakennusalalla (28 %).
Vastuullisuusosaajien määrä maamme yritysten johtoryhmissä ja hallituksissa on sen sijaan kehittynyt maltillisemmin: nykyisin alle puolessa johtoryhmistä on yritysvastuusta vastaava henkilö, ja vain joka kolmannen yrityksen hallituksen jäsenistössä on yritysvastuuosaamista.
Myös näiden kysymysten kohdalla rakennusalan vastaajat sijoittuivat keskiarvon alapuolelle: toimialan johtoryhmissä yritysvastuusta vastaava henkilö löytyy vain joka kolmannesta yrityksestä ja hallituksissa vastuullisuusosaamista oli vain reilulla neljänneksellä yrityksistä.
Seitsemän toimialan vertailussa kemianteollisuus erottuu edukseen vastuullisuuden johtamiskäytäntöjen osalta. Rakennusteollisuuden vastaajilla riittää kirittävää.
Tutkimuskysymys: Onko yrityksessänne seuraavia vastuullisuuskäytäntöjä (%)
Moni yritys asettaa kannustimia johdon vastuullisuudelle
Toinen keskeisimmistä yritysten vastuullisuuden painoarvoa ja päätöksentekoa ohjaavista johtamiskäytännöistä on vastuullisuuden sisällyttäminen yrityksen johdon kannustin- ja palkkausjärjestelmiin. Tämän kysymyksen kohdalla rakennusteollisuus suoriutui maamme keskivertoa selkeästi paremmin. Vastuullisuuden linkittäminen palkitsemiskäytäntöihin lähettää todella vahvan signaalin vastuullisuuden tärkeydestä niin yrityksen henkilökunnalle kuin ulkoisille sidosryhmille, ja vaikuttaa pitkällä tähtäyksellä vahvasti myös siihen, mihin suuntaan vastuullisuuden merkitys ja sen eteen tehtävät ponnistelut yrityksissä kehittyvät.
Lisätietoja: Helena Kekki, johtava asiantuntija, FIBS, p. 050 345 1966, helena.kekki(a)fibsry.fi
www.fibsry.fi - palvelut - FIBSin yritysvastuututkimus
24.10.2017
Tviittaa |
Lisää blogeja: