Aamulla asunto on taas hiljainen. Koiran kostea kuono ja lämmin hengitys olivat ennen mukavia herätyksiä. Aina ei olisi jaksanut lähteä heti ulos sen kanssa. Mutta luontokappaleella on tarpeensa. Aamulla kiersimme sen kanssa yleensä lammen, illalla joskus pidemmän lenkin. Nyt se ei kuitenkaan enää onnistuisi.
Viime viikolla oli useampi päivä, jolloin jalat eivät kantaneet keittiötä pidemmälle. Tänään tuntuu, että voisi taas uskaltaa lähteä pihalle. Yritän kävellä sen verran kuin jaksan ja uskallan, että kunto pysyisi. Kauppareissulle on ehkä kuitenkin varmempi lähteä palvelubussilla, ostosten kanssa matkasta voisi tulla liian raskas. Kuski toi viimeksi ostoskassin tuohon ovelle saakka.
Korttelin palveluportaalin kautta avun tilaaminen sujui joustavasti. Palvelutorin kautta sovittiin siivouksesta. Lisäksi sovittiin naapurin tytön kanssa, että hän käy nostamassa pyykit, ja saa samalla lainata nuotteja harjoituksiinsa. Korttelin musiikkihuoneessa löytyy piano, ja nyt sinne ollaan hankkimassa myös kitaraa. Täytyy kysyä, josko häntä kiinnostaisi kokeilla Chopinin sonaatteja.
Onneksi ei tarvinnut muuttaa. Kalustusta muutettiin hieman, kun rollaattori ei mahtunut muuten eteisestä sisään. Tavaraa olikin kertynyt sinne liikaa. Tavarapörssissä sille lipastolle löytyi uusi käyttäjä. Vessaan myös laitettiin tangot joista saa tukea. Mallistosta löytyi sellaiset harmaat, jotka sopivat hyvin muiden kalusteiden väreihin.
Huomenna pihalla on taas istutustalkoot. Viimeksi päätettiin laittaa muutama uusi marjapensas talvella kärsineiden koristepensaiden tilalle. Nuoret hoitavat tietysti varsinaisen työn, mutta kasvien valinnassa kuuntelivat kyllä kokeneemman neuvoja. Voisin viedä talkoisiin niitä piirakoita pakastimesta, yhteiskeittiön leivinuunissa ne paistuvat rapeiksi. Pitääkin samalla katsoa, josko ne punaiset tulppaanit ovat jo nousseet kukkimaan.
Kuvitteellisen vanhuksen tarinassa yhdistyy Ketterä Kaupunki -tutkimushankkeessa kerättyjä ikääntyneiden asukkaiden haastatteluja ja uusien asuinkonseptien kartoituksessa esiinnousseita ratkaisuja. Tarina konkretisoi sitä, miten asumisen koettuun laatuun liittyy laajempia kysymyksiä kuin asunto toiminnallisena yksikkönä. Huomiota on kohdennettava elinympäristön muodostamiin kokonaisuuksiin, joissa erilaiset tilaratkaisut ja toiminnalliset konseptit yhdessä vastaavat asukaan tarpeisiin joustavalla ja mahdollistavalla tavalla.
Tarina kuvastaa myös sitä, miten tarpeet nousevat kriittisesti esiin elämän muutostilanteissa. Ikääntymisen ohella mm. nuoren itsenäistyminen, ensimmäisen oman asunnon hankkiminen, työelämän käynnistyminen tai sen aikana tapahtuvat muutokset, uudelle paikkakunnalle tai vieraaseen maahan muuttaminen, ja suunnitellut tai ennakoimattomat perhemuutokset vaikuttavat merkittävästi asukkaan tarpeisiin. Tällöin ympäristöllä on suuri vaikutus siihen, miten tarpeet ratkaistaan.
Viime aikoina asumisen laatuun liittyvä keskustelu on pyörinyt paljon asuntojen sopivan koon aihepiirissä. Asukkaiden ja kaupunkiyhteisöiden näkökulmasta laatukokemukset ovat kuitenkin huomattavasti laajempi aihe. Ketterässä kaupungissa asunto ja asuinrakennus ovat erottamaton osa tilallis-toiminnallista kaupunkirakennetta, jossa erilaiset palvelut, liikkuminen ja asuminen nivoutuvat yhteen. Kokonaisvaltaisen ajattelun edistämisessä ja uusien toiminnallisten konseptien kehittämisessä riittää tulevaisuudessa paljon työtä. Rakennusalalla on mahdollisuus olla kehityksessä keskeinen toimija.
Olemme kartoittamassa ketterän asumisen keinoja ja konsepteja, ja julkaisemme niiden pohjalta Ketterän asumisen keittokirjan loppuvuonna 2018. Kannattaa seurata hankkeen etenemistä: http://www.agilecities.fi/
Katja Maununaho, arkkitehti, tutkija, Tampereen teknillinen yliopisto
Henna Luoma-Halkola, tutkija, Tampereen yliopisto
Liisa Häikiö, professori, Tampereen yliopisto
Ketterä Kaupunki -hanke, rahoittajana Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvosto
12.06.2018
Tviittaa |
Lisää blogeja: